Str. Principală, nr. 2A, Dumbraviţa, Maramureş, România office@cidd.ro

Informare şi consiliere profesională

Contact

Dacă aveți întrebări despre serviciile nostre, vă rugăm să ne contactați

Image

Asociaţia Centrul de Inovare şi Dezvoltare Durabilă Nord-Vest este autorizată din anul 2022 ca furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei muncii, conform Legii nr. 76/2002, respectiv Servicii de informare şi consiliere profesională, şi Servicii de mediere a muncii.

Serviciile de informare şi consiliere profesională au drept scop susţinerea şi conducerea beneficiarilor în procesul de învățare, în dezvoltarea carierei. Acţiunile de informare şi consiliere în carieră pe care consilierii noștri le oferă sunt următoarele:

  • Aplicare de teste de personalitate, teste vocaționale, teste de aptitudini şi cunoştinţe;
  • Evaluarea nivelului de motivare al candidatului;
  • Sesiuni individuale de informare şi consiliere profesională: portofoliu, interpretarea şi explicarea rezultatelor testării, asistarea beneficiarului în identificarea calificării potrivite pe baza testelor aplicate.

Cariera reprezintă un termen pe cât de des folosit, pe atât de greu de definit, având o importantă componentă subiectivă pentru persoana care îşi dorește să se dezvolte, şi numeroase aspecte obiective din punctul de vedere al organizațiilor care urmăresc productivitatea muncii. Şi pentru unii, şi pentru ceilalţi, acest sector a devenit un punct major de interes în contextul economic actual, a cărui instabilitate a condus la cariere mai puţin previzibile şi clar definite faţă de cele din trecut. Modul de planificare şi administrare a carierei a devenit, astfel, responsabilitatea amândurora.

Image

Serviciile de consiliere şi orientare pe piaţa muncii sunt derulate într-un mod interactiv, cu implicarea directă a beneficiarilor. Sunt prezentate informaţii esențiale, actualizate, specifice domeniului: despre educaţie, formare, tendințele de angajare, piaţa muncii şi aspecte sociale. Participanţii sunt susţinuţi de către consilieri în procesul de învățare, în dezvoltarea carierei.

Având în vedere faptul că persoana consiliată poate avea numeroase şi diverse așteptări de la procedura de consiliere, experții consilieri care vor furniza aceste servicii vor informa beneficiarii cu privire la structura procedurii de consiliere încă de la prima întâlnire, oferind persoanei consiliate timpul necesar pentru a se exprima liber şi să încurajeze o discuţie deschisă şi onestă.

Beneficiarii vor fi informați cu privire la avantajele ce decurg în urma participării la un program de consiliere în carieră: oamenii vor ști care sunt punctele lor forte, vor fi ajutați să le identifice şi să le folosească în avantajul lor; vor evolua în plan profesional; vor avea un plan de carieră; vor comunica mai eficient, se vor cunoaște mai bine şi vor ști cum să comunice asertiv; se vor integra cu succes în echipă, fiind sprijiniți astfel încât să construiască relaţii armonioase şi autentice cu colegii de muncă şi cu șefii direcți; îşi vor dezvolta abilităţile de gestionare a timpului, rezolvare de probleme, orientare pe rezultate, capacitatea de a lua decizii; vor fi ajutați să îşi atingă obiectivele profesionale şi financiare şi să evolueze, să îşi stabilească obiective realiste şi să găsească soluţiile pentru a obține rezultate.

Abilităţile profesionale sunt cerute nu numai pentru a obține un loc de muncă, dar, de asemenea, şi pentru a progresa în cadrul unei companii, astfel încât să fie atins atât potenţialul propriu, cât şi pentru a contribui cu succes în direcțiile strategice ale companiei. Cele mai multe dintre abilităţi pot fi învățate, cum sunt cele legate de comunicare, de rezolvarea problemelor şi de planificare. Totuşi, există şi un set de atribute personale importante (loialitate, motivare, adaptabilitate, entuziasm), care sunt la fel de importante ca şi abilităţile de angajare şi alte abilităţi tehnice sau specifice postului.

Consilierea pentru carieră are ca funcţii: analiza posturilor din punctul de vedere al specificaţiilor şi al concordanței lor cu planul de dezvoltare personală, evaluarea aptitudinilor, competențelor şi motivațiilor persoanei, raportarea la necesităţile de formare profesională viitoare şi evaluarea periodica a performanței obţinute de către aceasta.

Consilierea pentru carieră are ca scop dezvoltarea viitorului angajat/ al angajatului şi urmărirea evoluţiei acestuia atât în cadrul organizaţiei angajatoare, cât şi individual, atunci când procesul de consiliere este solicitat de către angajat pentru a-i servi interesului personal.

Image
Adresa
Social Media