Str. Principală, nr. 2A, Dumbraviţa, Maramureş, România
office@cidd.ro

Obiectivul general al proiectului
Dezvoltarea antreprenoriatului social în rândul persoanelor cu domiciliul în mediul rural care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural, pe parcursul a 30 de luni, prin înfiinţarea a 22 de structuri sustenabile de economie socială în mediul rural din Regiunea Nord-Vest şi Centru, crearea a 88 de locuri de muncă şi integrarea pe piaţa muncii a persoanelor din mediul rural (inclusiv a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile şi minorităţii rroma), şi derularea unor programe de formare profesională pentru 132 de persoane din grupul țintă al proiectului.
Obiectivele specifice ale proiectului
- OS.1. Creșterea gradului de informare prin derularea a 3 Campanii de informare, privind economia socială și oportunitățile proiectului, prin mijloace mixte (electronice și față în față), care țintește cel puțin 400 de locuitori ai zonelor rurale din Regiunile Nord-Vest și Centru. Prin acest obiectiv se urmărește informarea, prin campania de promovare a proiectului, a grupului țintă eligibil, prin mesaje despre activitățile și oportunitățile proiectului (formare antreprenoriat social, granturi pentru înființarea întreprinderilor de economie socială), despre condițiile de participare în proiect și obligațiile ce revin persoanelor din grupul țintă pe parcursul implementării proiectului și al perioadei de sustenabilitate de 13 luni, despre aspectele tehnice legate de înființarea și derularea unei afaceri în domeniul social, despre finanțatorii proiectului, despre prelucrarea datelor cu caracter personal.
- OS.2. Creșterea competențelor antreprenoriale prin derularea programului de formare antreprenorială „Antreprenor în economia socială” pentru 132 persoane cu domiciliul în mediul rural (41 persoane vulnerabile, 21 persoane de etnie romă), finalizat cu cel puțin 106 certificate recunoscute și cu planuri de afaceri individuale sau în echipă elaborate de participanții la formare, și prin derularea unor cursuri informale de marketing și promovarea afacerii sau achiziții beneficiari privați. Prin acest obiectiv se urmărește ca persoanele care urmează programul de formare profesională: să înființeze o afacere socială, cu scopul de a produce și o schimbare socială majoră în comunitate; să scrie un plan de afaceri în domeniul economiei sociale; să acceseze programe de finanțare/ pentru a implementa o afacere; vor învăța ce este economia socială, dar și cum funcționează aceasta la nivel național; vor înțelege mai bine diferențele dintre un business clasic și cel de economie socială.
- OS.3. Organizarea unui concurs transparent și obiectiv de planuri de afaceri și selectarea a 22 de planuri de afaceri câștigătoare și creșterea șanselor de sustenabilitate a firmelor prin oferirea de servicii personalizate de consiliere pentru cei 22 de câștigători ai concursului. Prin acest obiectiv se urmărește inițierea și dezvoltarea afacerilor în domeniul economiei sociale; transformarea misiunii sociale într-o afacere care să producă schimbări sociale; să îmbunătățească condițiile de viață și să ofere noi oportunități pentru persoanele vulnerabile sau pentru membrii comunității care nu au acces la suficiente resurse pentru a se dezvolta.
- OS.4. Asigurarea înființării, funcționării și sustenabilității celor 22 de firme sprijinite, precum și a celor 88 de locuri de muncă create prin acestea. Prin acest obiectiv se urmărește nevoia de a îmbunătăți calitatea vieții comunității prin înființarea propriilor afaceri, contribuind și la ajutorarea celor din jur prin activități sociale, găsirea soluțiilor de viitor la problemele sociale și să aibă un impact pozitiv prin intermediul afacerii.
Grup țintă
- 70 persoane cu domiciliul în mediul rural, care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural;
- 41 persoane vulnerabile* cu domiciliul în mediul rural, care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural;
- 21 persoane de etnie romă cu domiciliul în mediul rural, care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural.