
Obiectivul general al proiectului
Consolidarea dialogului civic şi social şi a parteneriatelor pentru ocupare şi formare, pe parcursul a 24 de luni, pentru un număr de 31 de Asociaţii / Fundații care au ca şi obiective implementarea de măsuri specifice pieţei muncii şi pentru un număr de 71 membri/ specialişti ai organizațiilor societăţii civile, în regiunile mai puţin dezvoltate ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest şi Centru, prin oferirea unor măsuri integrate, respectiv: elaborarea/ adaptarea de strategii de dezvoltare organizațională pe termen lung; participare workshop-uri pentru a identifica teme ce pot constitui baza revitalizării dialogului civic; schimb de bune practici cu organizaţii naţionale şi europene; digitalizarea serviciilor oferite de organizaţiile din grupul țintă prin creare platformă online şi reţeaua JOB MAP; participarea la sesiuni de formare, traininguri şi cursuri FPC; participarea la Ateliere de principii orizontale pentru internalizară principiilor egalității de șanse şi dezvoltării durabile.
Obiectivele specifice ale proiectului
- OS1. Creşterea gradului de informare şi conştientizare asupra necesității consolidării dialogului civic şi social şi a parteneriatelor pentru ocupare şi formare, pe parcursul a 6 luni, prin organizarea a 5 campanii de promovare a activităţilor proiectului, pentru selectarea unui număr de 31 de Asociaţii/ Fundații care au ca şi obiective implementarea de măsuri specifice pieţei muncii şi pentru un număr de 71 membri / specialişti ai organizațiilor societăţii civile.
- OS2. Sprijinirea, pe parcursul a 22 de luni, a creşterii capacităţii profesionale, pentru 31 de Asociaţii / Fundații care au ca şi obiective implementarea de măsuri specifice pieţei muncii din zona de implementare a proiectului, prin acordarea de consultanță individualizată pentru elaborarea/ adaptarea de strategii de dezvoltare organizațională pe termen lung, dar şi prin introducerea la nivelul acestora de instrumente, metode, practici etc. pentru îmbunătăţirea serviciilor furnizate.
- OS3. Creşterea competitivității, pe parcursul a 22 de luni, unui număr de 31 de Asociaţii / Fundații care au ca şi obiective implementarea de măsuri specifice pieţei muncii, prin acţiuni de digitalizare a activităţii acestora şi a serviciilor oferite şi participarea la sesiuni online şi prin crearea Reţelei JOB MAP, o platformă online care va include acţiuni de stimulare a ocupării, reunind instrumente de informare, consiliere, mediere pe piaţa muncii, formare profesională a adulților, ocupare pe cont propriu prin antreprenoriat, teste de consiliere, fișe de mediere, curriculum şi alte mijloace moderne de dezvoltare în carieră.
- OS4. Sprijinirea, pe parcursul a 18 luni, unui număr de 31 de Asociaţii / Fundații, în vederea dezvoltării serviciilor de ocupare şi formare, facilitarea creării de parteneriate pentru specializarea inteligentă, revitalizarea, consolidarea şi diversificarea dialogului civic, prin organizarea unor workshopuri şi prin realizarea unui schimb internaţional de bune practici pe piaţa muncii cu cel puţin un ONG european.
- OS5. Dezvoltarea abilităților şi cunoștințelor personale şi profesionale, pe parcursul a 16 luni, pentru 71 persoane din grupul țintă din zona de implementare a proiectului, prin organizarea şi derularea online de traininguri, programe de formare profesională a adulților autorizate de Ministerul Muncii şi seminarii / prelegeri, menite să modernizeze serviciile pieţei muncii pentru ca acestea să evalueze şi să anticipeze necesităţile în materie de competenţe, să asigure o asistenţă promptă şi personalizată şi să sprijine corelarea cererii şi a ofertei, tranzițiile şi mobilitatea pe piaţa muncii.
- OS6. Promovarea Principiilor orizontale şi a Temelor secundare ce guvernează FSE+, pe parcursul a 18 luni, cu scopul de a testa şi implementa la scară largă soluţii inovatoare, pentru a aborda provocări sociale, pentru crearea unor punți de legătură între ONG, sectorul public şi comunitate în vederea modernizării pieţei muncii, prin participarea grupului țintă la 9 Ateliere de principii orizontale, organizate în regiunile mai puţin dezvoltate din ţară.
Grup țintă
- 31 Asociaţii / Fundații (ONG) înfiinţate în conformitate cu prevederile O.G. 26/2000 privind asociațiile şi fundațiile care, conform cu documentele statutare, au ca şi obiective implementarea de măsuri specifice pieţei muncii, din Regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest şi Centru
- 71 persoane ce au calitatea de angajați / membrii din structurile de conducere ai ONG-urilor selectate (personal angajat / voluntar, cu atribuții, conform fișei postului, în domeniul pieţei muncii; membru al organelor de conducere).